Groepsaankoop regentonnen

14 Juli 2023

Groepsaankoop regentonnen

Sinds 2020 zet Groen Beveren zich in voor een groepsaankoop van regentonnen. Met de recente droge periodes deze zomer is het van groot belang dat elke inwoner van Beveren de mogelijkheid krijgt om voordelig een regenton aan te schaffen.

Al sinds 2020 zet Groen Beveren zich in voor een groepsaankoop van regentonnen. Na lang wachten is het bijna zover.Ons raadslid Stijn Hopman De Munck is blij dat de gemeente hier nu gevolg aangeeft. Met de recente droge periodes deze zomer is het van groot belang dat elke inwoner van Beveren de mogelijkheid krijgt om voordelig een regenton aan te schaffen.

De burgemeester, Van de Vijver, vindt het idee van Groen om mensen aan te moedigen regentonnen te gebruiken een goed plan. Hij heeft echter bedenkingen bij een groepsaankoop. Raadslid De Munck wijst erop dat het project al loopt in andere steden en gemeenten, zoals het district Antwerpen, waarbij een externe partner betrokken is om het proces te begeleiden. Dit is begrijpelijk omdat sommige mensen niet op de hoogte zijn van de voorschriften en vereisten van de stad. Met hulp van de partner kunnen deze zaken efficiënt worden geregeld, wat het voor mensen gemakkelijker maakt om een regenton aan te schaffen die aan alle eisen voldoet. Aangezien dit voorstel al in Antwerpen wordt toegepast, denkt De Munck dat het ook een goed idee zou zijn om het in Beveren te implementeren.

Van de Vijver is van mening dat de administratieve kosten hoger zouden uitvallen dan de kosten van de ton zelf. De Munck vraagt dan wat er dan gebeurt met zijn andere vragen.

Van de Vijver verklaart dat hij dit initiatief wil stimuleren. Er is al een werkgroep actief die verschillende aspecten onderzoekt en maatregelen coördineert. Hij is van plan dit idee zeker mee te nemen om mensen aan te moedigen en te overtuigen, indien nodig. Hij is van mening dat mensen met een tuin zich bewust zijn van de mogelijkheid om regenwater te gebruiken. Een groepsaankoop voor een ton met een prijs van 20 tot 40 euro gaat echter te ver voor hem. Hij gelooft niet dat financiële overwegingen mensen zullen tegenhouden.

Hoewel het even geduurd heeft, is het gemeentebestuur nu eindelijk ook overtuigd van het belang hiervan. Beter laat dan nooit, denken we dan maar...