Groen eist bosactieplan voor meer bossen in Beveren

13 Augustus 2019

Groen eist bosactieplan voor meer bossen in Beveren

Groen vraagt naar een actieplan om het bosgebied in Beveren verder uit te breiden. Raadslid Stijn De Munck legde een aantal concrete acties voor. Schepen van milieu Filip Kegels beloofde een commissie om deze samen met de groendienst verder te onderzoeken.

Groen wil een concreet doel afdwingen. “De komende tien jaar moeten we actief inzetten om het percentage bosgebied te doen stijgen”, stelt De Munck. “Dat kan onder meer door het doelgericht aankopen, samenwerken met bedrijven, een begraafbos en het beplanten van braakliggende terreinen”. Door het uitwerken van een bosactieplan, een heuse bomenteller en het opstarten van een bomeninventaris moet volgens Groen de doelstelling worden gehaald.

Groen denkt ook aan een ‘tiny forest’ bij nieuw aan te leggen straten en wijken. Op die plaats worden niet zomaar individuele bomen of planten aangeplant, maar wordt er bewust voor gekozen voor bomen die meer biodiversiteit aantrekken. “We denken ook aan extra bescherming voor de wortels van de bomen bij de aanleg van nutsvoorzieningen of fietspaden”, zegt De Munck.

“Het aantal bomen en bosgebied moet meer dan ooit beschermd worden en zelfs uitgebreid. Zo kan onze gemeente op termijn bekijken welke gronden in eigen beheer ingezet kunnen worden om de eerste klimaatdoelstellingen te halen. Bomen bieden niet alleen noodzakelijke verkoeling in deze warme tijden, ze zijn ook belangrijk voor onze luchtzuivering. Bomen bieden een aangename plaats om te vertoeven en mensen samen te brengen”, besluit De Munck.