Groen Beveren kiest eigen koers

04 December 2018

Na moeizame besprekingen in de nasleep van de verkiezingen kiest Groen Beveren ervoor om alleen verder te gaan. Daardoor houdt het kartel Groen-sp.a op te bestaan.

Reeds tijdens de campagne en zeker na de verkiezingen was het zoeken naar een gezamenlijk verhaal waar elke partij zich voldoende in terugvond. Het werd de laatste weken steeds duidelijker dat een andere interpretatie van de verkiezingsuitslagen voor vertraging zorgde. De kiezers schudde de kaarten zo dat er vier groene raadsleden en 1 raadslid van sp.a verkozen werd. Ook op het vlak van voorkeurstemmen voor de opvolgers is er een duidelijk verschil merkbaar. Dat Groen deze groei wou verzilveren bij de mandatenverdeling werd onvoldoende gevolgd door sp.a. en zorgde voor spanning en vertraging.

Dat er bovendien zowel bij onze kiezers als bij de eigen leden de vraag steeds luider gesteld of een samenwerking met sp.a een versterking al dan niet een belemmering betekende voor de werking van de eigen partij. Mede op basis van deze vraag en de moeilijke onderhandelingen na de verkiezingen, werd er gisteren op de algemene vergadering beslist om een ultiem voorstel te doen aan sp.a met betrekking tot de mandatenverdeling. Vermits er daar niet op werd ingegaan door sp.a, is er uiteindelijk overgegaan tot de splitsing van het kartel.

Groen wenst sp.a sowieso het beste toe en gelooft nog steeds dat een sterk progressief project meer dan ooit nodig is. Dat het vanaf nu zal gebeuren vanuit twee verschillende werkingen, zal volgens Groen ervoor zorgen dat de eigenheid en de eigen speerpunten versterkt worden.

Groen Beveren is er helemaal klaar voor om met hun vier verkozen raadsleden een constructieve oppositie te voeren en hun eigen missie verder te zetten.

“Het moment is aangebroken om voluit voor ons eigen groen verhaal te kiezen”, zegt lijsttrekker Ann Vermeulen. “De voordelen waren lang zichtbaar en voelbaar maar de laatste tijd werd het steeds meer zoeken.”

“Er zal nu tijd vrijkomen om onze eigen partijwerking verder uit te bouwen in Beveren. Met onze groene raadsleden zullen we ijveren voor een menselijker, gezonder en eerlijker Beveren”, besluit voorzitter Bram Massar.