
Virtueel failliet zijn, dat is een indicatie voor boekhouders. Veel belangrijker is om na te gaan of Waasland-Beveren via haar beide vehikels de schuldeisers kan terugbetalen. Zoals geweten is de gemeente Beveren veruit de grootste schuldeiser. Niet alleen heeft het renteloze leningen gegeven, het staat ook borg voor bankleningen die werden aangegaan. Dat loopt op tot 9 miljoen euro. De gemeente heeft in totaal 30 miljoen euro leningen lopen aan derden. Daarvan neemt de voetbalclub 30% voor haar rekening. De Beverse gezinnen staan elk 550 euro borg voor de club.
Kan de club zijn schuldaflossingen betalen voor volgend jaar? Neen, niet volgens de cijfers waarover we nu beschikken, gebaseerd op 30/06/2015.
WB moet volgend (boek)jaar 983.747 euro terugbetalen aan gemeente, banken en leveranciers. WVL moet dit boekjaar 2.005.903 euro betalen. In totaal dient de club dus 3 miljoen euro terug te betalen. Ze kan dit niet, want in beide gevallen zijn de kosten nog steeds groter dan de inkomsten, ze draaien met een structureel verlies.
De club geeft in het boekhoudkundig verslag aan dat het opnieuw een kapitaalsverhoging zal doorvoeren. Er is sprake van een half miljoen euro. De laatste dateert nog maar van begin van dit jaar. Zelfs met de optimistische woorden 'meer inkomsten, minder uitgaven' zal 3 miljoen euro vinden een immense opdracht worden.
Groen-sp.a vroeg op regelmatige tijdstippen naar financiële inzage, maar dient steeds zelf op onderzoek te gaan. We hebben als gemeenteraad hierdoor geen informatie hoe zorgvuldig het gemeentebestuur omgaat met haar debiteurenbeheer. Immers 30% van de uitstaande leningen aan derden zijn terug te brengen naar Waasland-Beveren.
We eisen een gemeenteraadscommissie per kwartaal om permanent inzage te krijgen in de actuele financiële situatie en plannen van de club om een wanbetaling te vermijden.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter