
1. Een snelheidsverlaging van 70 km/u naar 50 km/u. Op een rijweg waar men tot 70 km/u mag rijden, is een aanliggend gelijkgronds fietspad niet verantwoord. Bij een snelheidsverlaging naar 50 km/u verhoogt de fietsveiligheid aanzienlijk, terwijl het tijdsverschil om de afstand tot de dorpskern af te leggen nog geen 50 seconden bedraagt!
2. Een verbreding van het fietspad tussen de Vlierstraat en de Fazantenlaan, zodat fietsers veilig kunnen wachten om over te steken. Nogal wat fietsers die vanuit de Gaverlandwijk naar Melsele centrum willen, zoeken een veilige route via de Vlierstraat en nemen noodgedwongen zo'n 80m de Dijkstraat, om dan via de Fazantenlaan opnieuw een veiliger route richting Melsele-dorp te kiezen. De beperkte breedte van het fietspad ter hoogte van de oversteek, maakt het wachten daar echter zeer gevaarlijk.
3. Aanbrengen van een kleur op het fietspad; hermarkeren van de witte onderbroken lijn die het fietspad moet aangeven. Het fietspad is, vooral voorbij de lichten van de Koolputstraat, bijna niet meer te onderscheiden van de rijweg. Door het vele verkeer dat over het fietspad rijdt, is de witte wegmarkering die het fietspad moet afscheiden van de rijweg nauwelijks nog te zien. Het aanbrengen van een kleur op het fietspad en het hermarkeren van de witte onderbroken lijn, kan automobilisten ertoe aanzetten niet op het fietspad te rijden.
4. Plaatsen van katogen om de zichtbaarheid van het fietspad ook in het donker te verhogen.
5. Een fietsverbinding tussen de Vlierstraat en de N450 ter hoogte van de Fazantenlaan (achter het domein van Koeltechniek De Ryck).
Het gemeentebestuur reageerde positief op de voorstellen. Het voorstel voor de invoering van een snelheidsbeperking wordt overgenomen. Men wil de bebouwde kom, en dus de zone 50, laten beginnen vanaf het kruispunt met de Koolputstraat. Groen! heeft wel aangedrongen om de verlaging naar 50 km/u al te laten ingaan vanaf het viaduct over de E34, want net daar in die bochten is het gevaarlijk. Ook het voorstel ter verbreding van het fietspad tussen Vlierstraat en Fazantenlaan werd goed onthaald en wordt verder bestudeerd. Het aanbrengen van kleur op een fietspad wordt tegenwoordig weer minder toegepast. Toch wilde de bevoegde schepen het bij een volgend overleg met het Vlaamse Gewest bespreken. Hij zou ook aandringen op het hermarkeren van het fietspad. De fietsverbinding achter het domein van De Ryck ten slotte wordt in de werkgroep trage wegen verder onderzocht.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter