Voorstel van Groen aanvaard: hou schoolomgeving veilig en gezond met Buck-e

08 Februari 2020

Voorstel van Groen aanvaard: hou schoolomgeving veilig en gezond met Buck-e

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het voorstel van Groen om fietsen en wandelen naar school te belonen. Buck-e is een een digitaal mobiliteitsplatform voor scholen en gemeenten. Een sensibiliseringscampagne die zich niet richt op de ouders, maar op de kinderen.

Een systeem dat kinderen die met de fiets of te voet naar school komen beloont met ‘bucks’. Deze bucks kunnen dan ingeruild worden voor virtuele munten, die vervolgens verzilverd kunnen worden bij gemeentelijke activiteiten, lokale handelaars en kermissen. “Naast een sensibliseringscampagne ondersteunt het ook de lokale economie en blaast het mogelijks wat nieuw leven in de verschillende kermissen georganiseerd in onze gemeente”, zegt raadslid Koen Maes.

Het platform werd gelanceerd in pilootsteden Bonheiden en Peer. De voorlopige evaluatie van de pilootsteden is fenomenaal. Op een jaar tijd steeg het aantal kinderen dat te voet om met de fiets naar school gaat van 12% naar 62%. Er werden 146.000km aan autoritten uitgespaard en er werd bijna 30 ton minder CO2 uitgestoten.

Volgens raadslid Maes een initiatief waar ook onze gemeente niet de spreekwoordelijke trein mag missen. Ouders zullen op deze manier nog meer gemotiveerd worden de auto aan de kant te laten, deze keer door hun eigen kinderen. De gemeenteraad ging akkoord om dit door het bestuur verder uit te werken.