Snelle herplanting na bomenkap Molenbeekpark Melsele onzeker

08 November 2017

Snelle herplanting na bomenkap Molenbeekpark Melsele onzeker

Op 23 oktober is men begonnen met de kap van 80 populieren in het Molenbeekpark in Melsele.  Twee dagen later waren alle bomen gerooid. "Het is daar ondertussen een kale vlakte, een redelijk dramatisch zicht", zegt (Groen-sp.a). De heraanleg van nieuwe bomen laat echter op zich wachten.Geert Noppe

Door de ouderdom van de bomen en het waterzieke gebied lijken er betere alternatieven. Toch heeft Groen-sp.a bedenkingen bij de bomenkap. "Er werd aangekondigd dat er onmiddellijk nieuwe bomen gepland zouden worden. Nu blijkt dat men eerst nog dient te onderzoeken welke bomen daarvoor in aanmerking komen. Dat uitstel is zeer jammer. Het antwoord daarop kan toch niet zo moeilijk zijn. Onze fractie betreurt dat men niet sneller is gestart met het planten van bijvoorbeeld wilgen en essen", verduidelijkt Noppe.

De buurt werd onvoldoende op de hoogte gesteld. Heel wat mensen zijn hierover verbolgen en zijn geschrokken van deze maatregel. "In de communicatie wordt ruiterlijk toegegeven dat de grond verzadigd is door de toegenomen bewoning in de omgeving.  En er komt nog bewoning bij. Ten oosten van het park door de gemeente zelf en ten westen door de Maatschappij voor Huisvesting.

De provincie rekent erop dat het bufferbekken zal uitgebreid moeten worden. De aanplanting van nieuwe bomen loopt daardoor vertraging op. Het gemeentebestuur wacht nu de beslissing van de provincie af. Groen-sp.a betreurt dat niet eerder werd ingegrepen, de oorzaken zijn immers al lang gekend.