14 nov 2014

Nog veel werk aan plannen nieuw administratief centrum

Begin juni werd het ontwerp van het nieuwe administratief centrum voorgesteld. Het wordt het duurste gemeentelijke bouwproject ooit. De plannen werden ondertussen op vraag van de gemeenteraadsleden hier en daar wat bijgestuurd, maar Groen Beveren blijft heel wat bedenkingen hebben bij het ontwerp. Wij vragen de investering te spreiden in de tijd, het gebouw op te schuiven zodat een aparte trambedding in Beveren-centrum mogelijk wordt, een ondergrondse parking aan te leggen in plaats van een parkeertoren, meer in te zetten op de leefbaarheid van de site en van het project een toonbeeld van duurzaamheid te maken. 30 tot 35 miljoen euro: dat is de geraamde kostprijs van het nieuwe AC. Op tal van domeinen kondigde het gemeentebestuur vorig jaar besparingen aan, maar voor een dergelijk megaproject is blijkbaar wel geld genoeg. Het lijkt ons minstens aangewezen om deze investering over verschillende legislaturen te spreiden en telkens goed na te gaan of een volgende fase van het project nog wel echt nodig is.

Wat de plannen zelf betreft, stellen wij vast dat het nieuwe AC wel erg dicht komt te liggen bij de N70. Daardoor dreigt er bij de heraanleg van de N70 geen plaats meer over te blijven voor een aparte trambedding. Iets wat absoluut vermeden moet worden, als we een grote kans voor een betere verkeersdoorstroming in Beveren niet bij voorbaat willen hypothekeren. Dat kan eenvoudig door het gebouw een paar meter op te schuiven, weg van de N70.

We betreuren ook de keuze voor een parkeertoren op het mooiste plekje van de site. Zonder parkeertoren zou een veel ruimer en aangenamer gebied voor bewoning beschikbaar zijn. Wij vinden het beter om te kiezen voor een ondergrondse parking van één laag onder het AC en het evenementenplein. De site kan dan ook ontsloten worden via de N70 in plaats van enkel via de Gravendreef.

We zijn daarnaast bezorgd over de leefbaarheid van het geplande evenementenplein naast het AC. Als 's avonds het AC gesloten is, dreigt het plein een verlaten gebied te worden.

Wij vinden ten slotte dat het duurste gemeentelijke bouwproject ooit een voorbeeld moet zijn op vlak van duurzaamheid. Het energiepeil moet beter dan wat nu is voorzien. Dat kan door compacter te bouwen. En waarom geen zonneboilers voorzien voor warm water, een groendak of zonnepanelen langs de zuidzijde van het gebouw die tegelijk dienst doen als zonnewering? Het zijn slimme investeringen die zichzelf snel terugverdienen.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.