
Maar goed. Deze belastingverhoging is nodig ? zo zeggen CD&V en N-VA ? om de dienstverlening aan de bevolking op hetzelfde niveau te kunnen houden. Tot daar zouden we kunnen volgen. Maar de dienstverlening wordt niet op hetzelfde niveau gehouden: ze wordt afgebouwd. Van je geboorte tot je dood: werkelijk overal moet er worden ingeboet. De geboortepremie: afgeschaft. De tussenkomst voor de omnipass van De Lijn: afgeschaft. De ristorno op de nutsvoorzieningen: afgeschaft. Materiaal of infrastructuur huren van de gemeente: duurder. Het aanbod van het cultuurcentrum: vermagerd. Zelfs begraven worden, wordt 25% duurder.
Dat anomalieën en wanpraktijken uit het verleden worden weggewerkt, vinden we terecht. Dat de gemeente goed nadenkt wat haar kerntaken zijn en wat niet en vervolgens bespaart op haar niet-kerntaken zouden we begrijpen. Maar in de zoektocht naar extra inkomsten werd het kaasschaafprincipe gehanteerd: het principe waarbij iedereen lineair eenzelfde besparingspercentage wordt opgelegd. Dat klinkt rechtvaardig, maar is juist een weinig moedige manier van besturen: er worden geen keuzes gemaakt.
Een lineaire besparing is daarnaast asociaal: kleine verenigingen en kleine inkomens worden hierdoor zwaarder getroffen. Dat ook het budget van de GROS met 10% naar beneden moet en er dus de facto bespaard wordt op ontwikkelingssamenwerking, tart wat ons betreft alle verbeelding. Bovendien betreuren wij dat andere mogelijke inkomstenbronnen niet worden bekeken, zoals een taks op de opslag van nucleair afval.
Bovendien worden aan heel wat mooie intenties geen duidelijke actieplannen of budgetten gekoppeld of gaan de afgesproken budgettaire maatregelen zelfs lijnrecht in tegen deze intenties. Het bestuursakkoord kan wel stellen dat deze ploeg "het openbaar vervoer wil optimaliseren" ? klinkt altijd goed. Maar als ze tegelijkertijd de tussenkomst op de omnipass afschaft, blijft alleen een holle slogan over.
Conclusie: er is de vorige legislatuur door CD&V en N-VA wel degelijk onzorgvuldig omgesprongen met de financiën. Er werd te weinig gevraagd en te veel uitgegeven. Vooral N-VA, die van een kartelpartner een coalitiepartner werd, wil dat nu duidelijk maken en om dat verhaal kracht bij te zetten ? en het breken van hun kiesbelofte met betrekking tot het verhogen van de personenbelasting te verantwoorden ? moet er werkelijk tot in de kleinste details bespaard worden.
En al die kleine bij elkaar geschraapte beetjes moeten helpen om een aantal prestigeprojecten te realiseren, zoals de bouw van het nieuwe administratieve centrum, de aanpassing van de Beverse sporthal om de Europese wedstrijden van de volleybalploeg Asterix Kieldrecht te laten doorgaan en de bouw van een horecapunt bij het fort Liefkeshoek. Wij stellen ons vragen bij de noodzaak van deze projecten. Zonder deze prestigeprojecten zou de dienstverlening voor de bevolking wel gehandhaafd kunnen worden."
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter