Groen vraagt meldpunt grensoverschrijdend gedrag in zwembad van Beveren

12 Augustus 2019

Groen vraagt meldpunt grensoverschrijdend gedrag in zwembad van Beveren

©Kristof Pieters, HLN

De gemeente Beveren heeft begin juli een verplichte identiteitscontrole ingevoerd in het zwembad van Beveren. Groen steunt deze maatregel, maar heeft nog extra bezorgdheden.

“Het is overduidelijk dat de situatie in heel wat zwembaden de laatste tijd heel wat aandacht vraagt”, zegt Ann Vermeulen (Groen). “Zolang niet iedereen zich veilig voelt, zolang er meldingen zijn van problemen, moeten we luisteren en zoeken naar oplossingen die perspectief geven voor alle betrokkenen”.

Tijdens de laatste gemeenteraad werd aangegeven dat er geen stijging was van het aantal meldingen. Eens de zomervakantie echt startte, kwamen er helaas andere signalen. De aankondiging van een nieuwe ingrijpende maatregel: de verplichte identiteitscontrole voor alle +12-jarigen in de hoop dat dit ontradend kan werken en voor een betere opvolging zal volgen.

“Uiteraard is het ook voor ons belangrijk dat er zowel preventief als repressief stappen gezet worden om de situatie onder controle te krijgen”, zegt Vermeulen.

Vermeulen vindt het belangrijk om te vertrekken van objectieve gegevens en cijfers en niet op basis van een vermoeden of gevoel van onrust. Zeker gezien de nieuwe privacywetgeving van Europa, de GDPR. De burgemeester geeft de eigenaar van het zwembad de toelating om de persoonsgegevens 72 uur bij te houden.

Groen pleit voor een specifiek meldpunt voor ongewenst gedrag in het zwembad. “Mensen die een negatieve ervaring willen melden, voor mensen die toegang geweigerd wordt of uitgezet worden. We hoorden reeds meerdere getuigenissen in allerlei richtingen: meisjes die niet durven melden wat hen is overkomen, zoals het begluren in de pashokjes, ongewenste woorden en zelf aanrakingen. Maar ook jongeren die zich geviseerd voelen omwille van hun afkomst. Dankzij zo een meldpunt kan er een laagdrempelige en betere opvolging komen”. De burgemeester is bereid dit meldpunt te onderzoeken.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor mensen die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart, zoals mensen zonder een wettig verblijf of asielzoekers. Burgemeester Van De Vijver zegt dit verder te onderzoeken om te kijken of er andere mogelijkheden zijn voor deze doelgroep.

Vermeulen pleit ook om meerdere preventieve maatregelen in te voeren, zoals een campagne omtrent grensoverschrijdend en storend gedrag. “Ook een extra opleiding over cultuursensitieve communicatie bij conflicten en spanningen of een nieuwe rol van bemiddelaar of ordehandhaving in het zwembad los van de rol die de redders nu hebben”.