Groen volgt bezwaren buurt rond appartementen Vogelkerslaan Melsele

05 September 2020

Groen volgt bezwaren buurt rond appartementen Vogelkerslaan Melsele

Een meerderheid in de gemeenteraad keurde dinsdag het recht van opstal goed voor de bouw van een appartementsgebouw in de Vogelkerslaan in Melsele. Deze bouwgrond ligt vlak naast de Ponjaardwegel en het Molenbeekpark. Groen stemde tegen en volgt de bezwaren van buurtbewoners. Raadslid Koen Maes: “We staan niet achter de ontwikkeling van 18 appartementen op deze plaats.”

Dergelijke grote projecten hebben volgens Groen geen plaats in een woonwijk vlakbij een groenzone voor centrum Melsele. Meerdere buurtbewoners tekenden in 2019 reeds bezwaar aan. Koen Maes: “We volgen de buurt in hun kritiek dat zij bij het kopen van hun grond enkel op de hoogte waren van een project met 13 appartementen. Dit zijn er nu 18 geworden. Het was hen bovendien door het bestuur beloofd dat het project niet hoger ging gebouwd worden dan een doorsnee woning. Met een bouwhoogte van 13 meter en 7 meter voorbij de bouwlijn zal er veel privacy verdwijnen voor de nabijgelegen tuinen”, aldus Maes. “Hier zou toch op zijn minst gezorgd moeten worden voor een hogere groene buffer om de tuinen voldoende privacy te geven”, suggereert het groene raadslid.

Schepen Vlegels geeft aan dat mensen die gebouwd hebben in deze ontwikkeling van bij het begin op de hoogte waren van deze plannen. Dat is maar deels de waarheid. De wijziging van 13 naar “een twintigtal appartementen” werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 januari 2018. “Dit is bijna een jaar nadat de eerste drie loten in de Vogelkerslaan werden verkocht in maart 2017. Het was dus wel degelijk het plan om dit gebouw veel kleiner te ontwikkelen en het dossier werd dus aangepast”, zegt Maes.

Wat de schepen niet vertelt in zijn interview op TV Oost afgelopen vrijdag is dat de geselecteerde projectontwikkelaar voor dit project een uitbreiding heeft geëist wegens te weinig rendabel. Alleen daarom is er een verhoging van 13 naar 18 appartementen mogelijk gemaakt. De verplichte woondichtheid in de Vogelkerslaan was immers reeds bereikt. Wel moest via deze appartementsblok, mooi omschreven als ‘urban villa’, de woondichtheid bereikt worden door de intekening van de verkaveling.

Groen pleit al langer voor een andere vorm van verkavelen en inbreiding. “Het blijft dus jammer dat het bestuur hier de kaart van de ontwikkelaars heeft getrokken en niet die van het landschapspark en leefbaarheid van de wijk”, besluit Maes.

Copyright foto's: www.omgevingsloket.be/OMV_2020042805.