Groen eist infoavond PFAS voor inwoners na alarmerend bloedonderzoek bij Beverse jongeren

05 Juni 2023

Groen eist infoavond PFAS voor inwoners na alarmerend bloedonderzoek bij Beverse jongeren

"Overleg is spoedig nodig!"

Eind april berichtte de pers over het bloedonderzoek bij 303 tieners tussen de 12 en 17 jaar die in een straal van 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen. Daaruit blijkt dat drie op vier jongeren meer PFOS in het bloed hebben dan hun leeftijdsgenoten elders in Vlaanderen. De straal van 5km rond de 3M-fabriek beperkt zich niet enkel tot Zwijndrecht. “We hebben het hier dus ook over jongeren uit Melsele en Kallo die eveneens hogere PFAS-waarden in het bloed hebben”, zegt gemeenteraadslid Bram Massar (Groen). Hij eist een informatieavond in Beveren.

De Humane Biomonitoring is zeer duidelijk als het gaat over de risico’s van PFAS in het bloed. “De puberteitsjaren zijn een gevoelige levensfase voor PFAS-blootstelling. PFAS kunnen immers inwerken op de hormoonhuishouding en zo lichaamsfuncties verstoren. Maar ook andere gezondheidsparameters worden gemeten. Het gaat vooral over vroege signalen die iets vertellen over gezondheidsrisico’s op latere leeftijd, en dus biedt het ook kansen om gezondheidsklachten te voorkomen. Metingen bij jongeren geven bovendien een goed beeld van de lokale PFAS-blootstelling tijdens de voorbije 15 jaar”, leest men op hun website.

Eind april werd een online infoavond georganiseerd en op 2 mei een fysieke infoavond in Zwijndrecht. Groen vroeg naar een infoavond in Beveren en wenst dat de raadsleden op de hoogte worden gebracht van deze studie. Burgemeester Marc Van de Vijver (cd&v) zei de vraag van het raadslid te ondersteunen.