
interactieve kaart van de luchtkwaliteit
Wie de website bezoekt en nagaat wat de gegevens voor Beveren concreet betekenen, zal concluderen dat ook een deel van onze inwoners te vaak wordt blootgesteld aan lucht die slechter is dan de Europese norm. Het gaat onder meer om de gebieden rond de autosnelwegen, rond de N70, tussen de N70 en de E34 in Melsele/Beveren, rond de N451 naar Kieldrecht en Verrebroek en het havengebied.
Dit heeft verschillende oorzaken. Het heeft te maken met de nabijheid van de metropool Antwerpen (en het daarbijhorende verkeer), een aantal grote wegen, de haven, de industrie, de uitstoot van landbouwbedrijven en met doorgaand en plaatselijk verkeer in de dorpskernen. Al deze factoren zorgen ervoor dat ook Beveren kwetsbaar is op vlak van luchtverontreiniging.
De negatieve invloed van fijn stof op de volksgezondheid is wetenschappelijk bewezen. Fijn stof wordt beschouwd als de sluipmoordenaar van de moderne wereld. Het zorgt voor meer kans op longkanker, hartinfarcten, diabetes bij kinderen, vroeggeboortes, zwakke spermakwaliteit, ? In ons land vermindert luchtvervuiling de gemiddelde levensverwachting met dertien maanden. Zelfs bij relatief lage concentraties is de invloed op de gezondheid aanzienlijk, besloten de experts van de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs nog.
Vooral kinderen en ouderen worden harder getroffen door fijn stof. Scholen, sportcomplexen of rusthuizen bouwen in de buurt van dergelijke vervuilde plaatsen wordt absoluut afgeraden. Zoals u weet, liggen in de hoger opgesomde slechtere gebieden in de gemeente Beveren rusthuizen, scholen, crèches, ? Ook de nieuwe gevangenis ligt in zeer slecht gebied.
Uiteraard overstijgt de problematiek van het fijn stof en de luchtvervuiling de grenzen van onze gemeente. Dat wil echter niet zeggen dat niet ook de gemeente hier bezorgd over moet zijn en er alles aan moet doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om het gevaar voor de gezondheid te reduceren. Namens de groen-sp.a-fractie stelde Geert Noppe dan ook voor dat het gemeentebestuur een 'gemeentelijk actieplan fijn stof' zou opmaken waarin een reeks maatregelen worden opgenomen om op gemeentelijk niveau het fijn stof en de luchtvervuiling te doen dalen. Volgende maatregelen zouden een plaats kunnen krijgen in zo'n actieplan: de aanleg van groenbuffers rond de autosnelwegen, een betere naleving van de regelgeving rond groenbuffers rond landbouwbedrijven, het gebruik van de fiets verder stimuleren via veilige en degelijke fietspaden en ?verbindingen, het versneld doortrekken van de tram en een betere bekendmaking bij de bevolking van de meetresultaten van fijn stof en de luchtkwaliteit in het algemeen. Het zijn maatregelen die de uitstoot van fijn stof kunnen voorkomen en de blootstelling eraan kunnen verminderen.
Het voorstel van de Groen-sp.a-fractie werd echter in de gemeenteraad door de meerderheidspartijen afgewezen. De bevoegde schepen minimaliseerde de problemen in Beveren op vlak van luchtkwaliteit en vond de voorgestelde maatregelen als de aanleg van groenbuffers "te duur". Uiteindelijk beloofde hij wel over de problematiek van het fijn stof een gemeenteraadscommissie te organiseren.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter