
De verklaring in Beveren is vermoedelijk te linken aan tewerkstelling bij Scheerders Van Kerckhove (SVK) in Sint-Niklaas en historische linken met de boelwerf in Temse. Daarnaast is er de verspreiding van asbestvezels bovenop de normale dichtheid in heel Vlaanderen.
"Dit cijfer neemt sinds de jaren '90 met ongeveer 25% per jaar toe en zal rond 2020 een piek bereiken. Asbestose, longkanker en vooral mesothelioom zijn het gevolg van het jarenlang al dan niet bewust onderschatten of relativeren van de risico's van asbest", zegt Noppe.
Geert Noppe stelde dan ook de vraag of het schepencollege zich bewust was van dit hogere risico. "Was de gemeente betrokken bij het onderzoek? Welke acties worden er ondernomen?", vraagt hij zich af.
Schepen van leefmilieu Dominique Tielens (N-VA) was niet op de hoogte en zou de resultaten natrekken. De vorige milieuschepen Filip Kegels (eveneens N-VA) vindt het 'logisch' dat Beveren extra kwetsbaar is. "We liggen immers in de buurt van Antwerpen met alle verkeer, de haven, enzovoort", zei hij. Raadslid Noppe merkte op dat dit weinig met Antwerpen te maken heeft, maar vermoedelijk met SVK in Sint-Niklaas en de boelwerf in Temse.
Daarbij aansluitend herhaalde Noppe de vraag die raadslid Ludo De Block reeds in het verleden stelde naar aanleiding van de asbestbrand in het centrum van Beveren. Groen-sp.a vroeg toen om een inventaris op te maken van alle gebouwen en magazijnen in de bebouwde zone met asbesthoudende golfplaten op het dak. Dit om gepast te kunnen reageren bij problemen. Er is tevens nood aan verdere sensibilisering. Lang niet iedereen is op de hoogte of overtuigd van de nood aan een bijzondere aanpak bij contact met asbest. Burgemeester Van De Vijver repliceerde dat het niet zo eenvoudig is om hier iets te ondernemen. Er wordt geen verdere actie ondernomen. Groen-sp.a reageerde ontgoocheld.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter