
Groen-sp.a vindt dat er ondertussen genoeg gemeenschapsgeld in de club is gepompt. Temeer ook omdat de club geen financiële en sportieve zekerheid kan bieden. Financieel gezond blijven als eersteklasse voetbalclub is een uitdaging die alleen gehaald wordt door de top-6, op basis van sponsoring, catering, toeschouwers, winsten bij verkoop van spelers. Waasland-Beveren is daar niet bij. Men probeert 500.000 euro extra sponsoring binnen te halen, horeca en catering zitten volgens de manager aan hun plafond, toeschouwersaantallen nemen traag of niet toe net zoals in Lokeren waar men na 3 succesvolle jaren nog steeds geen stijging in de verkochte toegangstickets ziet. Spelers kan men niet verkopen omdat men met gehuurde of einde contractspelers werkt. Er is de laatste jaren ook geen betekenisvolle doorstroming meer vanuit de eigen jeugd naar de eerste ploeg. Om al deze redenen zal de club het moeilijk blijven hebben. De vooropgestelde winst voor het seizoen 2013-2014 van 233.000 euro en het aanzienlijk verhogen van de cashflow tot boven de 900.000 euro is onrealistisch. Het is en blijft een vaststelling dat de club nog elk jaar meer geld van de gemeente krijgt dan het terugbetaalt aan de gemeente. De gemeente blijft de grootste sponsor van de club.
Het sportieve groeiverhaal blijft evenzeer een groot vraagteken. Men moet omwille van het groot aantal gehuurde spelers een nieuwe ploeg bouwen met transfervrije spelers of goedkope transfers. Waar men op het einde van volgend seizoen zal uitkomen, blijft bang afwachten.
Wij hadden gehoopt dat de nieuwe bestuursploeg een einde zou maken aan dit langdurige verhaal van telkens weer geld vragen en altijd opnieuw krijgen. Gezien de houding van één van de coalitiepartners in het verleden en gezien hun standpunt "dat er geen taboes mogen zijn inzake besparingen", hadden wij meer weerwerk van deze kant verwacht. Men bespaart bijvoorbeeld 5% op de werkingskosten voor onderwijs en laat de aankoop van kinderfietsen sneuvelen, maar aan de toelage van "het troetelkind" Waasland-Beveren mag niet geraakt worden.
Het blijft een feit dat er in de begrotingsrekening van Waasland-Beveren een lange termijn schuld staat van meer dan 9 miljoen euro. De gemeente gaf in de loop der jaren een renteloze lening van 5 miljoen euro, een doorgeeflening van 2.120.000 euro en nog een renteloze lening van 1.050.000 euro. De gemeente gaf daarnaast een toelage van 500.000 euro voor veldverwarming, 170.000 euro voor afwerken van trappen en drankpunten,250.000 euro voor de bouw van een sanitair blok. De gemeente investeerde zelf nog 1,2 miljoen euro in o.m. de aanleg van de omgeving, de parking, de verlichting en de heraanleg van het veld. Daarbij komen de jaarlijkse toelagen uit het topsportfonds van 80.000 euro, een jaarlijkse onderhoudstoelage van 100.000 euro, een toelage voor jeugdwerking via het reglement voor subsidiering en het goedkoop gebruiken van de accommodatie. En dan rekenen we de kostprijs voor de weekendprestaties van de politie nog niet mee. Wanneer we dit allemaal op een rijtje zetten dan is er voor ons maar 1 conclusie: dit verhaal moet stoppen. Het is niet de taak van de gemeente om een voetbalclub in leven te houden.
Een eerste stap in het terugbetalen van al dit geld aan de gemeente kan erin bestaan dat de club haar horecawinsten doorstort aan de gemeente. De overeenkomst van de renteloze lening van 5 miljoen, met een looptijd tot 2041, voorziet in artikel 7 een vervroegde terugbetaling van het geleende kapitaal via het vervroegd doorstorten van de opbrengsten uit horeca. Tot op heden is dit nog niet gebeurd. WIj stellen voor dat de club vanaf het seizoen 2013-2014 zijn netto-winsten op horeca doorstort aan de gemeente als vervroegde afbetaling van zijn renteloze lening.
Het voorstel van de Groen-sp.a-fractie over het doorstorten van de horecawinsten werd echter afgewezen door de meerderheid van CD&V en N-VA.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter