
In de meerjarenplanning wordt gesproken over de "bescherming van halfnatuurlijke vegetaties en groene relicten" maar er worden hiervoor geen middelen voorzien. Men plant enkel een zoveelste inventaris van wat er in onze gemeente op dit vlak al aanwezig is. Dit is ronduit zwak en beschamend. De gemeente beschikt al over een uitgebreid gemeentelijk natuurontwikkelingsplan en een nog zeer actueel milieubeleidsplan, waar alles in staat wat nodig is om actie te ondernemen. Heel wat maatregelen opgenomen in deze plannen kosten niet veel, maar zijn wel effectief. Het gemeentebestuur wil nu echter zelfs besparen op de premies op kleine landschapselementen (hagen, struiken, bomenrijen, ?) en zwaluwnesten. De bedragen die men hier probeert te besparen zijn peanuts voor een rijke gemeente als Beveren! Nochtans zijn deze kleine landschapselementen belangrijk in de strijd tegen fijn stof en luchtvervuiling. Hetzelfde geldt ook voor de relatie tussen zwaluwen, insectenbestrijding en landbouw.
Wij hadden ook graag gezien dat er meer toezicht komt op de afgeleverde vergunningen in het landelijk gebied. In veel gevallen wordt de in de vergunning opgelegde aanplanting van streekeigen groenschermen als buffer rond de landbouwbedrijven, in de praktijk niet nageleefd.
Daarnaast voorziet men in het meerjarenplan voor "toegankelijke natuur en bosgebied" slechts beperkte bedragen: 50.000 euro voor het Molenbeekpark in Melsele en 25.000 euro voor de inrichting van het landelijk gebied. Voor een gemeentebestuur dat in zijn bestuursakkoord stelt "dat er voor onze verstedelijkte gemeente nood is aan groene ruimte", zijn deze middelen zeer pover. Ook voor de inrichting van het speelbos Hof ter Welle voorziet men de komende 2 jaar respectievelijk 12.500 en 50.000 euro euro. Een goede maatregel. Maar aangezien onze gemeente in vergelijking met de rest van Vlaanderen zeer zwak scoort inzake bos, hadden wij van deze meerderheid op dit vlak veel meer verwacht. En dat hoeft geen hypotheek te leggen op de gemeentefinanciën: er bestaan systemen waarbij de aankoop van grond voor bos en de aanleg van bos uitgebreid gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid.
Op vlak van ruimtelijke ordening en duurzaam wonen ten slotte spreekt het meerjarenplan onder meer over meer en betere sociale huisvesting, een betere woonomgeving, meer comfort voor de zwakke weggebruiker, zuinig ruimtegebruik en het waarborgen van open ruimte, een codex voor materialen, het toetsen van plannen aan de groenfactor en de fiets- en stap-factor, het ruimtelijk versterken van Hof ter Saksen en Cortewalle, de inrichting van speelbossen tussen de woonwijken, een beter handhavingsbeleid en leefbare polderdorpen. Dit zijn allemaal voorstellen waar de Groen-sp.a-fractie achter staat. Zaak zal natuurlijk zijn om deze mooie principes ook in de praktijk om te zetten. Een eerste test op dit vlak vormen alvast de grote verkavelingen in de Middenheide in Beveren en in de Meersen in Melsele.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter