30 sep 2011

Beveren-Zuid heeft recht op ademruimte

Het gebied rond de E17 staat de laatste jaren sterk onder druk: een gevangenis, een serrecomplex, een windmolenpark, uitbreiding van de KMO-zone en nieuwe parallelwegen. Bram Massar (Groen! Beveren) vindt dat te veel van het goede: men moet keuzes maken. Hij vroeg in de gemeenteraad ook om een masterplan om alle projecten op elkaar af te stemmen en de leefbaarheid van het gebied te garanderen. Terwijl de meeste grote stedenbouwkundige projecten jaren nodig hebben om opgestart te geraken, kan het met de nieuwe gevangenis niet snel genoeg gaan. De inspraakprocedures lopen nog, maar de grondwerken zijn al volop bezig. Dat men met de nieuwe gevangenis tegelijk een interessante piste voor de oplossing van het Antwerpse mobiliteitsprobleem onmogelijk maakt, is blijkbaar niet van belang. Als op termijn blijkt dat een westelijke bretel rond Antwerpen meer aangewezen is dan het geplande BAM-tracé, dan komt die best op de plaats waar nu de gevangenis komt. De overheid neemt dus nu een beslissing die een mogelijke oplossing in een ander dossier onmogelijk maakt. Nochtans kan men de gevangenis zonder problemen 100 meter opschuiven. Dat de gevangenis wordt gebouwd zonder rekening te houden met andere plannen en projecten in het gebied, geeft aan dat er dringend nood is aan een overkoepelend masterplan. De overheid zou duidelijk op papier moeten zetten waar ze met Den Es - en bij uitbreiding met heel Beveren-Zuid - naar toe wil. De inwoners hebben recht op duidelijkheid. Zij hebben het recht om gehoord te worden via échte inspraakprocedures. Het gemeentebestuur moet bij dit masterplan uiteraard voluit gaan voor het behoud van de leefbaarheid van het gebied. Den Es mag geen tweede Doel worden.

Maar een masterplan is niet genoeg. Men moet ook keuzes durven maken. Groen! blijft zich verzetten tegen het gigantische serrecomplex van 100 voetbalvelden groot. Het is het project te veel dat het gebied volledig dreigt te versmachten. Wij roepen het gemeentebestuur op om het serreproject af te voeren en de open ruimte in het gebied maximaal te bewaren. Alleen zo behoudt Beveren-Zuid de ademruimte die het nodig heeft.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.